International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP)

ДИПЛОМА ПРОГРАМ СМЕРА МЕЂУНАРОДНЕ МАТУРЕ

Гимназија ,,Јован Јовановић Змај” је међу првим школама у Србији увела Диплома програм смера Међународне матуре и обухвата ученике трећег и четвртог разреда гимназије који желе академски изазован и избалансиран програм образовања са завршним испитима који их припремају за успех на факултету и каснији живот. Осмишљен је да се бави интелектуалним, социјалним, емоционалним и физичким благостањем ученика. Програм је добио признање и поштовање водећих светских универзитета а ученици су носиоци бројних стипендија и награда.

Програм у нашој Гимназији је стипендиран од стране Министарства просвете.

Да би наши ученици након успешно завршеног програма наставили жељене студије, у иностранству или у Србији, морају на правилан начин добити савете за наставак своје
каријере. У одабиру животног пута им помаже наш професионални саветник за факултете.

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ

Интерактивна настава и часови на енглеском језику доприносе јединственом начину усвајања градива и развој критичког размишљања. До изражаја долази индивидуални приступ сваком ђаку и савршено избалансирано градиво а као резултат добијамо изузетна постигнућима ученика. Овакав начин рада их припрема за живот и рад било где у свету. Предмети које нуди наша школа омогућавају пролазност на великом броју светских универзитета.

У оквиру овог програма, ученицима се пружа могућност да на основу својих интересовања одаберу предмете из шест група, у које се убрајају обавезан српски језик и књижевност, енглески језик и књижевност и математика, док се ученицима препушта избор предмета из области природних и друштвених наука (група 3: психологија, економија, дигитално друштво , група 4: биологија, физика, хемија и рачунарство (computer science).

Уз то, матурски рад на смеру Међународне матуре (Extended Essay) спада у предмете који чине језгро смера, заједно са предметом Теорија знања (Theory of Knowledge) и предметом Креативност, активност, услуга (Creativity, Activity, Service) који су обавезни за сваког ученика
који похађа овај смер.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

За упис на Диплома програм смера Међународне матуре, ученици након завршеног другог разреда гимназије полажу посебан пријемни испит који се састоји из три теста: математике, српског и енглеског језика. Гимназија „Jован Јовановић Змај” организује бесплатне припреме за све заинтересоване ученике и пријаве се врше на следећем линку. Одељење уписује 20 ученика.

За додатне информације о програму и упису можете контактирати координатора смера на мејл адресу:
vasic.natasa@jjzmaj.edu.rs

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОГРАМУ И БИТНИ ДОКУМЕНТИ

Међународна матура – брошура
Полиса пријема ученика
Распоред припремне наставе
Академска част – приручник
Приручник за израду матурског рада
Креативност, активност, услуга – битне информацијe
Календар рокова за 3. и 4. годину

 

© Гимназија Јован Јовановић Змај | Сва права задржана.