Европски дан језика 2023

Најновије радове калиграфске секције посветили смо обележевању Европског дана језика.

Међу њима се налазе радови већег формата, које красе стихови
Васка Попе из циклуса “Ходочашће”.

 

Сваки рад посвећен је једном од манастира којем је посвећена и Попина песма, док централна песма, истог назива као и сам циклус, представља средиште ове изложбе.

 

 

 

Имали смо прилику да изложимо ову изложбу у свечаној сали наше школе у два наврата, приликом свечане академије уочи спомена на Рождествено-Богородичину духовну академију, данас нашу гимназију и приликом једног од разговора наших ученика и македонског писца Венка Андоновског у оквиру Проза феста.

 

 

Поред споменутих радова, који су тренутно део редовне поставке калиграфских радова у учионици српског језика, зидове ове просторије красе и радови најновијих чланова секције. Они су, водећи се својом креативношћу и уметничком надареношћу, стилизовали речи и слова тако да формирају слику која употпуњује стихове и текстове које су исписивали.

 

 

На часовима српког језика и књижевности уочи 26. септембра, посебно смо се осврнули на нама најприснији и најпознатији европски језик, наш матерњи језик. Гледали смо исечке изчешког филма “Ћирило и Методије: Словенски апостоли” посвећеног Светој словенској браћи и Моравској мисији и тако се подсетили богате историје нашег језика.

 

© Гимназија Јован Јовановић Змај | Сва права задржана.